Питки със сирене и тиквички

Тези питки са от онези рецепти, които спасяват положението, когато няма нищо подходящо за закуска или пък предстои разходка в планината или дълго пътуване.


 
 
 
 
Продукти
( около 12 хлебчета)
 
600 гр. брашно ( бяло, типово пълнозърнесто)
500 мл кисело мляко нисък процент
2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч кафчва захар
150 гр. сирене
1 малка млада тиквичка
1/2 връзка копър
25гр краве масло ( или около 30 мл. зехтин)
 
 
Приготвяне
 
Содата, солта и захарта се слагат в киселото мляко, рзбъркват се добре и се оставят за около 5-10 мин докато сместа спре да шуми и увеличава обема си (така се избягва миризмата на сода при готовите питки, ако няма време, може да не се изчаква).
 
В голяма купа се пресява брашното и се добявя натрошеното на сравнително дребни трохи сирене. Добавя се и киселото мляко. Разбърква се до получаване на лепкаво тесто, като се внимава да не останат 'ядки' от брашно. Добавят се и нарязаната на малки кубчета тиквичка и ситно нарязания копър. За любителите на чесъна, може да се добавят 2-3 скилитки пасиран чесън най добре в млякото преди да се смеси с брашното и сиренето.
 
С помощта на 2 потопени в гореща вода супени лъжици се оформят топки, които се подреждат на хартия за печене. Върху всяка топка се поставя малко парче масло за аромат. Пекът се по средата в предварително загрята на 220градуса фурна около 20 минути. Или докато започнат да се отлепват лесно от хартията.
 
Добър апетит!
 
 
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар