Многократно изпробвани рецепти и идеи за вкусни ястия, салати и десерти
Домашна содена питка с кисело мляко
Необходими продукти:
3 1/2 ч. ч. непресято пълнозърнесто или ръжено брашно
( всъщност рецептата е ОК с всички глутен съдържащи брашна)
1 ч.ч овесени трици
500 мл. кисело мяко
1 ч.л. сода
1 ч.ч захар
1 ч.л сол
5 с.л. шерлан (ако предпочитате може и зехтин или олио)
2 ч. л чубрица (любима сушена зелена подправка :)
Приготвяне:
В киселото мляко се слагат содата, захарта, солта и шерлана. Разбърква се добре и се оставя да постои 5-10 минути докато спре да увеличава обема си.
Брашното и чубрицата се смесват. В кладенче в средата се изсипва киселото мляко с останалите продукти. Разбърква се добре до лепкаво тесто. В зависимост от вида брашно тестото е с различна текстура. Изсипва се в тава с незалепващо покритие или върху хартия за печене като преди изпичане трябва да е с дебелина около 2 см. С нож се прави кръст и по желание се намазва с мазнина ( може и краве масло).
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути. Препоръчително е след изваждане да се завие в памучна кърпа и да се изчака да изстине бавно, и чак след това да се рачупва.
Яде се с голям апетит :)
Абонамент за:
Публикации (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар